MENU

Bukit Bendera

 

 

Buat pengunjung yang pertama kali ke Pulau Pinang seharusnya menjejakkan kaki mereka ke sini.

 

 

Pemandangan dari atas bukit dan panoramanya amat menarik sekali.

 

Jadual waktu keretapi bergerak - Waktu keretapi bertolak dari bawah : 6.30 am (cuti) 7.00am hari biasa dan setiap setengah jam hingga jam 9.00 pm. Sabtu : 6.30am, 6.45am, 7.00am dan setiap setengah jam hingga jam 11.00pm Tiket untuk dewasa RM4 (pergi balik / return) manakala untuk kanak-kanak 12 tahun kebawah RM2 (pergi balik / return).

 

Taman Negara

 

 

 

 

 

Taman Negara Pulau Pinang terletak di Teluk Bahang, Daerah Barat Daya. Jaraknya dari bandar Georgetown adalah lebih kurung 20 kilometer. Taman negara ini adalah seluas 1381 hektar yang merangkumi keluasan daratan dan lautan yang telah digazetkan.

 

Jambatan Pulau Pinang

 

Jambatan Pulau Pinang merupakan jambatan yang terpanjang di Asia Tenggara. Kerja pembinaan bermula pada tahun 1982 dan siap dibina pada tahun 1985, iaitu memakan masa selama 3 tahun untuk disiapkan dan dengan kos sebanyak RM 850 juta.

Jambatan ini membawa kebanggaan kepada negara dan ketiga terpanjang di dunia. Ia adalah sepanjang 13.5 kilometer di mana 8.4 kilometer daripadanya merentasi laut. Ia menghubungkan bahagian pulau dengan tanah besar di semenanjung.

 

Komtar

  Menara KOMTAR (Kompleks Tun Abdul Razak) terletak di Georgetown, Pulau Pinang. Menara KOMTAR merupakan bangunan tertinggi di Pulau Pinang dan ke-6 di Malaysia. Bangunan ini berbentuk segi 12. Bangunan yang menempatkan ruang pejabat ini mempunyai ketinggian 232m atau 760 kaki dan mempunyai 65 tingkat kesemuanya.
 

Batu Feringgi

 

 

 

Batu Feringgi terletak di sepanjang jalan pesisiran barat laut bandar Georgetown dan dipenuhi dengan resort bertaraf antarabangsa, dan merupakan pantai paling popular di Pulau Pinang.