MENU

W3C

Portal MBPP menyediakan kemudahan untuk capaian Orang Kurang Upaya (OKU) / Disability Access seperti berikut :

1. Bagi pengguna warga tua, Portal Rasmi MBPP ada menyediakan kemudahan pilihan saiz teks yang berbeza. Pilihan saiz teks tersebut dipaparkan di ruangan atas setiap halaman Portal Rasmi MBPP. Pengguna boleh memilih samada untuk memilih saiz teks yang lebih besar atau lebih kecil, mengikut kesesuaian.

Pengguna warga tua

2. Pengguna buta warna

Bagi pengguna buta warna, terdapat beberapa pilihan warna disediakan diruangan atas setiap halaman Portal Rasmi MBPP. Pengguna boleh memilih warna daripada seleksi warna yang disediakan samada biru, merah atau hijau.

Buta warna

3. Pengguna cacat penglihatan

Bagi pengguna yang cacat penglihatan, terdapat pembaca teks (text reader) di dalam Portal Rasmi MBPP. Kemudahan pembaca text (text reader) akan menjana suara secara automatik sebagai alternatif kepada pengguna cacat penglihatan dimana mereka boleh mendengar dengan jelas isi kandungan yang ingin disampaikan. Panduan untuk menggunakan kemudahan ini adalah seperti berikut: Semasa melayari laman ini, anda akan menemui ikon "Dengar text Dengar teks" pada bahagian atas portal ini. Klik padanya dan satu tetingkap baru akan muncul. Paparan tersebut adalah seperti dibawah :

BANTUAN KOD QR

i. Memuat turun aplikasi QR Reader yang bersesuaian dengan Smartphone anda
ii. Pilih dan aktifkan aplikasi QR Reader dan kemudian imbas Kod QR di tepi peta lokasi MBPP dengan menggunakan kamera dari Smartphone anda.
iii. Anda akan terus dibawa ke lokasi Google maps MBPP dalam versi mudah alih.